FAQ – odpovědi na nejčastější dotazy

V této sekci najdete odpovědi na otázky, které nám často kladete na sociálních sítích, prostřednictvím e-mailů i při osobních setkáních, a odpovědi na ně. Otázky se týkají nejen samotného medu Manuka, ale i toho, jak náš projekt More Than Honey funguje.

Ačkoliv se snažíme být transparentní a komunikovat srozumitelně, ne vždy se nám podaří sdělit úplně vše. Proto vám přinášíme přehledný souhrn těch nejčastějších otázek a odpovědí.

Ke 3 otázkám, které se nejčastěji opakují, jsme navíc připravili krátká videa. ↓ A pokud zde náhodou nenajdete odpověď na to, co vás nejvíce zajímá, napište nám.

Proč je Manuka tak drahá?

Cena manukového medu je dána hned několika faktory. Za prvé se jedná o med, který je vyroben z nektaru keře Manuka. Tato rostlina se ve větším měřítku vyskytuje jen ve specifických oblastech Nového Zélandu, které jsou obtížně dostupné. Úly je tak nutné do těchto lokalit vozit. Dokonce se někdy svážejí vrtulníkem, což je opravdu finančně náročné. Keře Manuky kvetou jen jednou ročně a relativně krátce. Zdroje nektaru jsou proto omezené a hodně vzácné.

Díky tomu, že je náš manukový med vyráběn primárně z nektaru Manuky, jsme pak schopni garantovat tak vysoký obsah hodnotné látky MGO (methylglyoxal). Manuka se nesmí zahřát a při její výrobě platí přísná pravidla. Abychom mohli náš med nazývat Manukou, musíme splnit mnoho podmínek novozélandské vlády. Všechny testy a certifikáty stojí nemálo peněz. V neposlední řadě je nutné zdůraznit to, že Manuku vozíme do Česka přes půl světa letecky. Tím se navyšují náklady, které se je pak nutné zohlednit v ceně výrobku.

Proč nebalíme Manuku do skla?

Často se ptáte na to, proč balíme Manuka do plastových obalů, a zda by nebylo lepší dávat ji do skla. Plastové obaly volíme primárně z praktických důvodů. Pokud bychom balili Manuku do skla, riskujeme, že se nám skleničky po cestě rozbijí. Další velkou překážkou by byla váha zboží. Manuku převážíme letecky, a pokud bychom ji přepravovali ve skleněných obalech, náklady na dopravu by byly tak vysoké, že bychom si je ani nemohli dovolit.

Obaly na Manuku jsou z plastu, který má Food Grade certifikát. To znamená, že je zdravotně nezávadný, neuvolňují se z něj žádné škodlivé látky a je pro skladování medu naprosto bezpečný.

Jak probíhá balení a přeprava Manuky?

Manuka se stačí z velkých 300kilových barelů do jednotlivých lahviček. Každá lahvička je opatřena štítkem, na kterém najdete šarži daného barelu. Nejčastěji med stáčíme do lahviček o objemech 250 a 500 g, případně i do cestovních 50g obalů. Celý proces výroby včetně balení se odehrává na Novém Zélandu. Med nám balí společnost, která má k nakládání s manukovým medem odpovídající povolení a certifikace.

Med pak dopravujeme do Česka letecky. Je to primárně z toho důvodu, že je při tomto způsobu dopravy snazší ohlídat správné podmínky. Manuka se totiž nesmí zahřát nad teplotu úlu, jinak by došlo k jejímu znehodnocení. Při lodní dopravě bychom jen těžko ovlivnili to, kde bude daný kontejner umístěn. Snadno by se tak mohlo stát, že bude Manuka vystavena slunečním paprskům.

Také vás často zajímá

Jaký je rozdíl mezi klasickým českým medem a Manukou?

  • Chtěli bychom zdůraznit, že v České republice se vyrábí opravdu velice kvalitní medy a máme tady výborné včelaře. I my máme český med velice rádi (do budoucna plánujeme vlastní výrobu) a s chutí si ho namažeme na chleba. Je proto důležité vysvětlit, že manukový med není stejný typ výrobku.
  • Zatímco český med je vynikající přírodní sladidlo, které se hodí do pečení, vaření i k běžné konzumaci, Manuka je spíše doplněk stravy, který je ceněný pro svůj vysoký obsah MGO. Má díky němu antibakteriální účinky, podporuje imunitu a pomáhá také s hojením ran. U Manuky se předpokládá, že ji nebudete jíst po kilech, ale dáte si třeba jednu lžičku denně.

Co je MGO?

  • Zkratkou MGO označujeme sloučeninu methylglyoxal. Jedná se o látku, u které byly prokázány silné antibakteriální a protizánětlivé účinky. Navíc patří mezi antioxidanty, které podporují imunitu. Stopová množství MGO najdete i v běžném medu, nicméně Manuka ho obsahuje nesrovnatelně více. V tomto ohledu je tedy naprosto výjimečná.
  • Manukové medy v našem sortimentu označujeme jako 30+ MGO, 100+ MGO, 514+ MGO a 829+ MGO. To znamená, že v nich najdete minimálně 30, 100, 514 nebo 829 mg MGO na 1 kg medu. Reálný obsah ale bývá většinou ještě vyšší. Čím více MGO, tím jsou účinky výraznější. Mění se i chuť a vzhled medu, protože ta nejsilnější Manuka je tmavší, intenzivně voní a chuťově je výraznější.

Jak užívat manukový med?

  • U manukových medů vždy upozorňujeme na to, že se nesmí zahřívat. Proto nepatří do pečených zákusků ani horkého čaje. Na rozdíl od klasického medu je nelze vnímat jako sladidlo, ale spíše jako doplněk stravy. Ideální je dát si třeba jednu lžičku denně. Uspokojíte tím chuť na sladké, ale zároveň uděláte i něco dobrého pro své tělo.
  • Výjimku představuje Multiflora (Manuka Blend), která je vyrobena ze směsi nektarů různých novozélandských květin. Má hodně jemnou květinovou chuť i vůni, díky které se hodí do různých nepečených dezertů a raw cukroví. Nebo si s ní můžete třeba natřít palačinku či pečivo.
  • Manukový med můžete využít také k ošetření ran, popálenin nebo na přípravu pleťové masky. Díky přirozeným antibakteriálním a protizánětlivým účinkům dokáže podpořit hojení a zlepší stav pokožky.

Proč nevyužíváme lodní dopravu?

  • Letecká doprava je pro převoz Manuky nejvhodnější, protože nehrozí znehodnocení medu zahřátím. Zatímco v letadle si bez problémů ohlídáme to, aby byly lahvičky s medem převáženy v ideálních podmínkách, na lodi tuto možnost nemáme. Takže by se mohlo stát, že na lodní kontejner s Manukou bude pražit slunce, čímž by se znehodnotila.
  • Po ekologické stránce navíc není lodní doprava šetrnou variantou. Největším problémem je obrovské množství emisí oxidů síry a oxidů dusíků, které patří mezi hlavní viníky kyselých dešťů. Úniky paliva, vypouštění odpadu a obrovský hluk jsou faktory, kterými lodní doprava škodí vodním živočichům.