Chuťová bomba z Itálie – přivezli jsme kaštanový med

Někdo v něm cítí kaštany, jiný zase květiny. Není až tak sladký a dozvuk má lehce nahořklý. Jisté je ale jedno – kaštanový med představuje naprostý unikát, který vás určitě zaujme, pokud rádi poznáváte netradiční chutě. Vydali jsme se do slunné Itálie, kde jsme tento poklad objevili. Ochutnat ho můžete i vy, máme ho na e-shopu.
Země špaget, pizzy a jedlých kaštanů
Kdo nás zná, tak ví, že prostě milujeme Manuku. Baví nás ale poznávat nové chutě a hledat unikátní medy, které pro vás chceme dostat do Čech. Naše pouť za fantastickými medy nás tentokrát zavedla do slunné Itálie, konkrétně ke Gardskému jezeru (Lago di Garda). ☀️
Možná to bylo dílo štěstěny, možná ne – důležité je ale to, že jsme objevili skvělý med. Tato oblast je totiž vyhlášená jedlými kaštany, které se používají na výrobu nejrůznějších tradičních dobrot. A nás jako pravé medoholiky zaujal samozřejmě kaštanový med. 🌰🍯
Setkání s italským včelařem
Zavítali jsme do městečka San Zeno di Montagna, kde se to hemží nejrůznějšími dobrotami a obchůdky plnými místních specialit. Z jedlých kaštanů, kterými jsou místní svahy doslova poseté, se vyrábí pálenky, piva, mouky a samozřejmě i medy. Dokonce se zde pravidelně pořádá slavný festival kaštanů.
Nás nejvíce zaujal obchůdek s nápisem La Casara de Baldo. Intuice, nebo osudová medová přitažlivost? Každopádně se nám to vyplatilo. Nejenže jsme měli možnost ochutnat kaštanový med jejich vlastní výroby, ale také jsme se seznámili s místním včelařem, který za tímto medem stojí.
Díky Víťově skvělé italštině nahlédli i do „zákulisí”. Italský včelař nás provedl starobylým kaštanovým hájem a podělil se o to, jakým způsobem kaštanový med vyrábí. A v tu chvíli jsme měli jasno – tohle zkrátka musíme dovézt do Čech. 🤩
Kaštanový med je opravdu unikát
Kaštanový med rodinné výroby splňuje na jedničku to, co jsme hledali – snoubí se v něm kvalita, tradice a exotická chuť. Zajímavý je už na první pohled. Barvu má totiž podstatně tmavší než běžné květové medy. Kaštanový med obsahuje hodně přírodních pigmentů, taninů, minerálů a dalších látek, které mu dodávají temnější odstín.
Když lahvičku otevřete, tak vás určitě překvapí i jeho vůně. Zatímco někomu připomíná kaštany a ořechy, někdo v ní zase cítí bylinky a mírnou hořkost. Jedinečná je i jeho chuť – ne tak sladká, ale zato zemitá, plná, s lehce nahořklým ocáskem. Perfektní pro ty, kteří úplně nefandí hodně sladkým medům. 🍯
Zkuste a uvidíte
Na druhou stranu mu ale nechybí květinová jemnost. Je to zkrátka jedinečná exploze chutí, která se dá jen těžko popsat. Doporučujeme ho máznout na chleba, kombinovat s oříšky nebo si s ním pokapat plátky sýra. Hodí se i k oslazení šálku kávy. Kaštanový med má výhodu v tom, že nemění její chuťový profil, jen ji mírně osladí. ☕👍
Malá odbočka k Beenut Butter
Krom objevování nových medů jsme slunnou Itálii využili i k testování těch, co již máme v nabídce!
„Dej si tubu a skákej jako kamzík"
Tím se nejspíš řídili Theo s Víťou, kteří se při toulkách po italských horách dopovali tubou Beenut Butter. Směs mandlí, arašídů, kvalitního akátového medu a špetky soli v tomto zátěžovém testu obstála perfektně. Stačilo si párkrát cucnout, aby vyběhli na vrchol Monte Baldo jako kamzíci.
Další exkluzivní medy na obzoru
Kaštanovým medem to rozhodně nekončí. Plánujeme doplňovat sortiment o další zajímavé produkty. A chybět nebude ani tradiční český med. Chcete mít přehled o novinkách? Doporučujeme odebírat newsletter. Nezapomeňte také sledovat náš Instagram, ať vám nic neuteče. 😊
Tým More Than Honey.